1C : 10.15 - 10.45 (Khamis) / 30m
|
هاري/تاريخ/ماس/كلس
|
1) Al-Quran (Iqra' 5 m/s:27-30)
1.1 Bacaan |
بيدع
|
1.1.4 ) Membaca kalimah/potongan ayat dan ayat pendek yang mempunyai pelbagai baris dan tanda
|
Standard Kandungan
|
1.1.4.4 ) Membaca ayat yang mengandungi bacaan panjang 4 harkat pada tanda melintang bersyaddah |
Standard Pembelajaran
|
Murid dapat :
1) Mengenal tanda melintang bersyaddah
2) Membaca kalimah yang mengandungi tanda melintang bersyaddah dengan bacaan yang betul
3) Membaca potongan ayat dan ayat pendek yang mengandungi tanda melintang bersyaddah dengan bacaan yang betul dan fasih |
اوبجيكتيف
|
1. Guru menunjukkan dua batang pembaris yang mempunyai ukuran berbeza. Bersoal jawab bagi perbandingan tersebut
|
KAEDAH
|
2. Guru mempamerkan kad kalimah. Murid membaca dan membuat perbandingan bacaan. Guru mengaitkan jawaan dengan isi pelajaran
| |
3. Murid diperkenalkan tanda bacaan dan cara bacaaan
| |
4. Talaqqi musyafahat buku iqra' 5 m/s 27 dan 28 | |
1) Menulis kalimah dengan betul
2) Tasmik bacaan
|
PENTAKSIRAN
|
kad imbasan, buku iqra' dan lembaran
|
بي.بي.عيم
|
- % daripada murid dapat menyebut dan membaca dengan betul
|
ايمڤق
|
1C : 10.45 - 11.15 (Khamis) 30m
|
هاري/تاريخ/ماس/كلس
|
3) IBADAT |
بيدع
|
3.1 ) KONSEP BERSUCI |
Standard Kandungan
|
3.1.1 ) Menyatakan pengertian bersuci dan hukumnya 3.1.2 ) Menyenaraikan cara-cara bersuci 3.1.3 ) Menyatakan faedah bersuci 3.1.4 ) Menyatakan akibat tidak bersuci |
Standard Pembelajaran
|
Murid dapat :
1 ) Menyatakan pengertian bersuci dan hukumnya
2 ) Menyenaraikan cara-cara bersuci 3 ) Menyatakan faedah bersuci 4 ) Menyatakan akibat tidak bersuci |
اوبجيكتيف
|
1. Bersoal jawab tentang bersuci
|
KAEDAH
|
2. Guru menerangkan pengertian bersuci dan hukumnya
| |
3. Latih tubi membaca pengertian bersuci
| |
4. Sumbang saran tentang cara-cara bersuci | |
6. kerja bertulis | |
PENTAKSIRAN
| |
بي.بي.عيم
| |
- % daripada murid dapat
|
ايمڤق
|
1D : 12.15 - 12.45 (Khamis) 30m
|
هاري/تاريخ/ماس/كلس
|
AKHLAK ISLAMIAH
|
بيدع
|
5.1.1) adab sebelum makan dan minum
|
Standard Kandungan
|
5.1.1) Menyatakan adab sebelum makan dan minum 5.1.2) Menyatakan adab semasa makan dan minum 5.1.3) Menyatakan adab selepas makan dan minum 5.1.4) Mengenal pasti kelebihan beramal dengan adab makan dan minum 5.1.5) Menyatakan akibat tidak beramal dengan adab makan dan minum |
Standard Pembelajaran
|
Murid dapat :
1) Menyatakan adab sebelum dan selepas makan dan minum dengan betul
2) Mengenal pasti kelebihan beramal dan akibat tidak beramal dengan adab makan dan minum
|
اوبجيكتيف
|
1. Guru mempamerkan gambar makanan (Air, nasi, ikan dan buah)
|
KAEDAH
|
2. Guru bersoal jawab mengenai gambar yang dipamerkan dan mengaitkan jawapan murid dengan tajuk
| |
3. Berpandukan gambar orang sedang makan guru menerangkan mengenai adab sebelum, semasa dan selepas makan
| |
1) Memadankan gambar dengan perkataan berkaitan adab sebelum, semasa dan selepas makan dan minum
2) Menyenaraikan tiga kelebihan dan tiga akibat beramal dengan adab makan dan minum
|
PENTAKSIRAN
|
بي.بي.عيم
| |
- % daripada murid dapat menyebut dan membaca dengan betul
|
ايمڤق
|
No comments:
Post a Comment